Czy żelem dezynfekującym mogę wytrzeć wszystko?

Jeżeli rzeczywiście dbamy o największe możliwe odizolowanie się od bakterii i zarazków, to musimy pamiętać, że są one na rękach, ale też na przedmiotach i żywności. Jak można pozbyć się bakterii z przedmiotów prosto i skutecznie?

Żel dezynfekujący na przedmioty

Generalnie Żel dezynfekujący wciera się w dłonie. Nie ma przeciwwskazań, by wykorzystać go do oczyszczenia telefonu. Przetarcie go środkiem antybakteryjnym przy okazji czyszczenia rąk poza domem to wręcz świetny pomysł.

Jednak, jeśli chcielibyśmy zdezynfekować chociażby biurko kupione z drugiej ręki, to warto przemyśleć inne sposoby. Nie ma sensu marnowanie specjalistycznego żelu, gdy podobnie podziała woda z płynem do naczyń. Trzeba pamiętać, by nie żałować płynu, a potem wytrzeć biurko z piany na sucho i gotowe. Żadne bakterie się nie utrzymają.

Co z ubraniami?

Ubrania kupione z drugiej ręki czy bezpośrednio w sklepie – jedne i drugie były narażone na zostanie siedliskiem bakterii. Są zanieczyszczone, bo bywają źle przechowywane. Przechodzą przez ręce wielu klientów, którym zdarza się nie szanować wystaw. Niejednokrotnie ubrania lądują na podłodze. Można też wspomnieć o szkodliwych dla zdrowia środkach używanych w produkcji.

Dlatego nie wolno nosić żadnej nowej odzieży przed wypraniem jej! Wypranie w wystarczająco wysokiej temperaturze i z użyciem skutecznego środka do czyszczenia jest świetnym sposobem na pozbycie się bakterii.

Jak chronić jedzenie?

O czystość swojego jedzenia trzeba dbać najbardziej. W końcu ono bezpośrednio trafia do organizmu i może mu bardzo zaszkodzić. Warto raz na zawsze zapamiętać, że żel dezynfekujący nie jest odpowiednim środkiem do walczenia z bakteriami, jakie zbierają się na powierzchni chociażby warzyw i owoców. Ale istnieje na to inny, prosty sposób.

Po zakupieniu owoców i warzyw trzeba wziąć czysta miskę i przygotować pewien roztwór. Do tego potrzebne będą: woda, ocet jabłkowy i soda oczyszczona lub kwasek cytrynowy. Umycie w ten sposób warzyw pozbędzie się z nich wszelkich bakterii.